BSO Melasa

Melasa to produkt uboczny, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu. Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy,  jak również bogata jest w takie pierwiastki jak:  wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk.  Dzięki bardzo dużej zawartości potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.

Melasa jest paszą energetyczną o dużej zawartości węglowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla bydła i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwiększa  smakowitość paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwiązaniem w celu podniesienia energetyczności szczególnie  pasz dla bydła, dzięki szybkiemu rozpuszczeniu węglowodanów w żwaczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.

Przy żywieniu bydła należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w rezultacie może doprowadzić do kwasicy żwacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwościach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunkę, ogólne osłabienie zwierzęcia. 

<<< Powrót
Dodano: 10 Listopada 2016
Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007-2013

ue
Odwiedzin: 78417