BSO Melasa
Melasa to produkt uboczny, powstaj?cy przy procesie produkcji cukru spo??ywczego. Wyst?puje w postaci ciemnobr?zowego g?stego syropu. Zawiera przede wszystkim substancj? cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy, jak równie?? bogata jest w takie pierwiastki jak: wap??, fosfor, magnez, potas, sód, mied??, ??elazo, mangan i cynk. Dzi?ki bardzo du??ej zawarto??ci potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.
Melasa jest pasz? energetyczn? o du??ej zawarto??ci w?glowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla byd??a i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwi?ksza smakowito??? paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwi?zaniem w celu podniesienia energetyczno??ci szczególnie pasz dla byd??a, dzi?ki szybkiemu rozpuszczeniu w?glowodanów w ??waczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.
Przy ??ywieniu byd??a nale??y jednak zwraca? szczególn? uwag? na dawk? pokarmow?. ?le zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwi?kszonej produkcji lotnych kwasów t??uszczowych, co w rezultacie mo??e doprowadzi? do kwasicy ??wacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwo??ciach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunk?, ogólne os??abienie zwierz?cia.