Melasa
Melasa - Zawiera przede wszystkim substancj? cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy, jak równie?? bogata jest w takie pierwiastki jak: wap??, fosfor, magnez, potas, sód, mied??, ??elazo, mangan i cynk.
Dzi?ki bardzo du??ej zawarto??ci potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.
Sk??ad chemiczny: woda 20%, Sucha masa- 80%, w tym:
• sacharoza-50%;
• inne zwi?zki-30%,
w tym:
cukry redukcyjne-0,3%
rafinoza-0.5%;
popió?? w?glanowy
kwasy bez azotowe
aminokwasy – 5,5%
• Zwi?zki azotowe (ogó??em) – 1,7%
Sk??ad mineralny:
• tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
• tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
• tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
• tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
• tlenek ??elaza – 0,03%
• dwutlenek w?gla – 2,33% – 2,6%
• tlenek fosforu – 0,05% – 0,06%
Dodano: 21 Luty 2022
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie
W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” zostanie zrealizowana operacja pod tytułem wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez uruchomienie w zakładzie produkcji pasz oraz rozbudowę magazynu zbożowego i realizację inwestycji przeciwdziałającej zmianom klimatu, mająca na celu zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez budowę nowoczesnej bazy magazynowej oraz uruchomienie produkcji pasz i wdrożenie inwestycji służącej przeciwdziałaniu zmianom klimatu. Na skutek realizacji operacji zostanie osiągnięty wskaźnik operacji: utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca/przyjęcie do usługowego przetwarzania lub przechowywania w ilości co najmniej 50%.