Melasa

Melasa to produkt uboczny, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu.

Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy, jak również bogata jest w takie pierwiastki jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk. Dzięki bardzo dużej zawartości potasu w melasie obserwujemy odczyn alkaiczny.

Opak. 35 kg bądź 1000 kg +

Energetyczność melasy
Melasa jest paszą energetyczną o dużej zawartości węglowodanów ( cukrów) rozpuszczalnych w wodzie. Dodawanie jej do mieszanek dla bydła i trzody chlewnej w znacznym stopniu zwiększa  smakowitość paszy oraz poprawia jej zapach ( naturalny aromat). Jej stosowanie jest idealnym rozwiązaniem w celu podniesienia energetyczności szczególnie pasz dla bydła, dzięki szybkiemu rozpuszczeniu węglowodanów w żwaczu oraz bardzo intensywnemu metabolizmowi.
 
Jak stosować melasę?
Przy żywieniu bydła należy jednak zwracać szczególną uwagę na dawkę pokarmową. Źle zbilansowana dawka poprzez nadmiar cukrów prowadzi do zwiększonej produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, co w rezultacie może doprowadzić do kwasicy żwacza, a w skrajnych przypadkach nawet do kwasicy ogólnoustrojowej. Przy tego typu dolegliwościach obserwujemy spadek pobrania pokarmu, biegunkę, ogólne osłabienie zwierzęcia.
Zaleca się dawkowanie według poniższego opisu:
  • Bydło mleczne: od 1 kg do 3 kg/szt./dzień
  • Cielęta, opasy: od 1 kg do 2 kg/szt./dzień
  • Tuczniki: od 0,5 kg do 0,75 kg/szt./dzień
Należy pamiętać jednak, że podstawą do określenia udziału melasy w dawce pokarmowej jest jakość i ilość pozostałych komponentów paszowych
 SKŁAD CHEMICZNY  SKŁAD MINERALNY
Woda – 20%
Sucha masa- 80%, w tym:
  • sacharoza-50%;
  • inne związki-30%,
    w tym:
    cukry redukcyjne-0,3%
    rafinoza-0.5%;
    popiół węglanowy
    kwasy bez azotowe
    aminokwasy – 5,5%
    Związki azotowe (ogółem) – 1,7%
 
  • tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
  • tlenek żelaza – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
  • tlenek fosforu – 0,05% – 0,06%

 

 

<<< Powrót
Dodano: 21 Luty 2022
Gimnazjum NR 6 - Melasa

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

ue
ue
W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” zostanie zrealizowana operacja pod tytułem wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez uruchomienie w zakładzie produkcji pasz oraz rozbudowę magazynu zbożowego i realizację inwestycji przeciwdziałającej zmianom klimatu, mająca na celu zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez budowę nowoczesnej bazy magazynowej oraz uruchomienie produkcji pasz i wdrożenie inwestycji służącej przeciwdziałaniu zmianom klimatu. Na skutek realizacji operacji zostanie osiągnięty wskaźnik operacji: utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca/przyjęcie do usługowego przetwarzania lub przechowywania w ilości co najmniej 50%.

Odwiedzin: 197380