Śruta rzepakowa
Komponent wysokobiałkowy, będący produktem ubocznym przemysłu olejarskiego. Powstaje w procesie ekstrakcji tłuszczu z nasion rzepaku za pomocą rozpuszczalników organicznych. Śruta rzepakowa ze względu na wysoką zawartość białka stanowi wartościowy komponent w żywieniu zwierząt gospodarczych.
Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych dla zwierząt aminokwasów siarkowych, w tym metioniny i cystyny, a mniej lizyny.
Parametry śruty rzepakowej:
- białko min. 33%
- tłuszcz 1%
- wilgotność 11%
- włókno 12%
Kiedy i jak stosować - Zastosowanie śruty rzepakowej?
W żywieniu krów mlecznych i bydła opasowego śrutę rzepakową można stosować do pasz pełnodawkowych, jak również do mieszanek paszowych dodawanych do pasz objętościowych. Poekstrakcyjną śrutę rzepakową można mieszać ze śrutą zbożową np.: z jęczmienia, pszenicy lub pszenżyta, uzupełniając je stosownym premiksem mineralno – witaminowym. W żywieniu krów mlecznych i bydła opasowego śruta rzepakowa może być cennym komponentem pasz pełnodawkowych, popularnie określanych jako TMR, a także mieszanek paszowych dodawanych do pasz objętościowych. Mogą być również komponentem mieszanek paszowych podawanych krowom z automatów paszowych w systemie żywienia PMR.
Dodano: 20 Listopada 2024
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie


W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” zostanie zrealizowana operacja pod tytułem wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez uruchomienie w zakładzie produkcji pasz oraz rozbudowę magazynu zbożowego i realizację inwestycji przeciwdziałającej zmianom klimatu, mająca na celu zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez budowę nowoczesnej bazy magazynowej oraz uruchomienie produkcji pasz i wdrożenie inwestycji służącej przeciwdziałaniu zmianom klimatu. Na skutek realizacji operacji zostanie osiągnięty wskaźnik operacji: utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca/przyjęcie do usługowego przetwarzania lub przechowywania w ilości co najmniej 50%.