Mocznik

Zgodnie z trwaj?cym sezonem nawozowym prezentujemy dalsze informacje o nawozach. W tym wpisie zwrócimy uwag? na mocznik.


Zgodnie z informacjami podanymi ju?? wcze??niej na naszej stronie internetowej, mocznik jest w formie amidowej. Oznacza to, i?? pomimo wi?kszej zawarto??ci azotu (46%N) proces jego uwalniania jest d??ugotrwa??y w porównaniu z innymi nawozami azotowymi. Na glebach, które s? silnie kwa??ne b?d?? zasadowe jest mniej efektywny. Mocznik mo??e by? stosowany pod wszystkie ro??liny uprawne. Wa??ne jest aby dostosowa? roztwór odpowiednio do wymaga?? gatunku danej ro??liny oraz jej etapu rozwoju. W zwi?zku z jego powolnym uwalnianiem azot jest ro??linom udost?pniany równomiernie, co pozwala unikn?? nadmiernego gromadzenia si? szkodliwych azotanów w ro??linie i otoczeniu. Po jego przemianie z formy amidowej do amonowej zapobiega nadmiernemu wch??anianiu potasu i u??atwia pobieranie fosforu.

W swojej ofercie posiadamy mocznik zarówno w workach 25 kg, jak i w BB (500kg). Zach?camy do zakupu.

 

Zach?camy do zapoznania si? z wcze??niejszymi artyku??ami:

Nawozy azotowe

Nawozy - klasyfikacja ogólna

<<< Powrót
Dodano: 25 Styczeń 2016

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

ue
ue
W ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 poddziałania 4.2 „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” zostanie zrealizowana operacja pod tytułem wzrost konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez uruchomienie w zakładzie produkcji pasz oraz rozbudowę magazynu zbożowego i realizację inwestycji przeciwdziałającej zmianom klimatu, mająca na celu zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa poprzez budowę nowoczesnej bazy magazynowej oraz uruchomienie produkcji pasz i wdrożenie inwestycji służącej przeciwdziałaniu zmianom klimatu. Na skutek realizacji operacji zostanie osiągnięty wskaźnik operacji: utrzymanie poziomu umów długoterminowych zawartych z producentami rolnymi na zakup surowca/przyjęcie do usługowego przetwarzania lub przechowywania w ilości co najmniej 50%.

Odwiedzin: 173212