Nawozy - klasyfikacja og??lna
Nawozy mo??emy podzieli? na 3 grupy:
- naturalne,
- organiczne,
- mineralne.
Poni??ej przedstawiamy dok??adniejszy opis ka??dej z grup.
Nawozy naturalne pochodz? od zwierz?t gospodarskich, jest to zarówno obornik, jak i gnojówka. Zawieraj? one kompleks pierwiastków, które s? potrzebne ro??linom do rozwoju. Sk??adniki te moga by? pobierane przez ro??lin? bezpo??rednio lub dopiero po mineralizacji zwi?zków organicznych.
Z kolei nawozy organiczne, jak sama nazwa wskazuje tworzone s? z substancji organicznych. Do tej grupy zaliczamy kompost czy biohumus, a tak??e plony uboczne (np. s??oma). Kompost nie tylko wzbogaca gleb? w próchnic?, ale równie?? zwi?ksza jej pojemno??? wodn? i powietrzn?. Przez to powoduje, ??e gleba staje si? przewiewna i pulchna przez oc poprawia rozwój i wzrost ro??lin.
Natomiast nawozy mineralne s? potocznie nazywane nawozami sztucznymi. Mog? by? one produkowane z kopalin lub w zak??adach chemicznych (w procesie syntezy). Mog? one zawiera? jeden lub wi?cej sk??adnik, a do najwa??niejszych z nich zaliczamy:
- azot (N),
- fosfor (P),
- potas (K),
- siarka (S),
- wap?? (Ca),
- magnez (Mg) i
- bor (B).
W przypadku nawozów sztucznych niezwykle istotne jest ich odpowiednie dawkowanie. W przeciwnym wypadku mog? by? one niebezpieczne dla ??rodowiska naturalnego.
Zobacz tak??e: