Nawozy azotowe
Nawozy azotowe mog? wyst?powa? w ró??nych formach, s? to: amonowe, saletrzane i amidowe. Wybór formy jest istotny, gdy?? wp??ywa on na szybko??? jego przyswajania. Do szybko dzia??aj?cych zaliczamy saletr? amonow? i saletrzak (saletrzano-amonowe). Z kolei wolniejsze dzia??anie wykazuj? siarczan amonowy, woda amoniakalna (amonowa) czy mocznik nawozowy (amidowa).
Nawozy azotowe przyczyniaj? si? do plonowania i wzrostu masy zielonej ro??lin. Poza zwi?kszeniem masy plonu wyd??u??a równie?? okres wegetacji. Przy stosowaniu nawozów azotowych istotne jest odpowiednie nawo??enie: w okresie intensywnego wzrostu ro??lin, ale i roz??o??one w czasie ze wzgl?du na ró??n? przyswajalno??? nawozów azotowych.
Istotne jest równie?? stosowanie odpowiedniej dawki. Zarówno niedobór, jak i nadmiar s? niekorzystne dla ro??lin i otoczenia. W przypadku niedoboru mo??emy miec do czynienia z niepe??nym wykorzystaniem mo??liwo??ci ro??lin. Jednak bardziej niebezpieczny jest nadmiar. W takim przypadku azot przemieszcza si? wraz z wodami gruntowymi i mo??e powodowa? u??y??nianie zbiorników wodnych, a nast?pnie rozwój glonów. Nale??y jednak równie?? pami?ta?, i?? nawozy azotowe maj? tendencj? do zmniejszania zawarto??ci skrobi w bulwach ziemniaka czy t??uszczu w nasionach rzepaku. W przypadku ziemniaków przedawkowanie mo??e utrudni? proces zbierania plonów ze wzgl?du na silnie rozwini?te li??cie ro??liny.
Zobacz tak??e: